Innoveren met expressie in NLP

Aphrodite

De godin van de liefde… in mijn versie zoals ik haar mocht spelen op mijn 18e, een super vrouwelijke, verleidelijke, zelfverzekerde, humoristische, sierlijke, lekker in haar lijf zittende, assertieve oervrouw. Op het spelvlak heb ik mogen onderzoeken, mogen uitproberen, mogen ervaren, dat ik al deze kanten ook in mij heb. Heerlijk vond ik dat, een kant van mijzelf die onderbelicht en zelfs diep weggestopt was. Een kant die ik in mezelf verankerd heb door het spelen van deze godin, die ik daarna alleen nog maar meer heb ontwikkeld. Tot de vrouw die ik nu ben en die gisteren vol vertrouwen, verbinding en passie voor een zaal vol met NLP-trainers, naasten en andere belangstellenden haar masterproef heeft afgelegd, omdat ik inmiddels overtuigd ben dat ik goed ben in wat ik doe en wat ik daarmee de wereld te bieden heb… Om met de woorden van Chris van de Velde (internationaal trainer)  te spreken: “Laat de loftrompetten maar schallen… Betoverend!”

Masterproef Internationaal Erkend NLP-trainer

Na het behalen van mijn certificaten voor de opleidingen NLP Practitioner, NLP Master Practitioner, NLP Mental Health Coach, NLP Mental Health Counselor en de Train de Trainer opleiding bij de Academie voor Psychologica en 3 assistentschappen als co-trainer heb ik gisteren door middel van een Masterproof (een bekwaamheidsproef van meesterschap) mijn competentie bewezen als Internationaal Erkend NLP trainer.

Ik heb hiermee een vernieuwende bijdrage geleverd aan NLP. Ik heb dit gedaan door een coach/trainingscyclus Expression Circle te ontwikkelen en een door mij ontwikkelde interventie Wensrollen uit te lichten. Het is innoverend doordat ik:
* Bestaande NLP principes toepas binnen de specifieke en nieuwe context van de expressiemiddelen dans en drama. Ik voeg nieuwe elementen toe aan bestaande principes. Het Outcome-model werk ik bijvoorbeeld uit in muziek en beweging ipv pratend
* Vanuit bestaande NLP principes nieuwe technieken of vormen te bedenk, zoals de Wensrollen.
* Een verband leg tussen NLP en andere methodes, zoals Creatieve Therapie  en Danscoaching, waardoor een nieuw geheel ontstaat. Vanuit Chakradans werk ik bijvoorbeeld met het Theater der Delen

Expression Circle is is een coach/trainingstraject met lichaamsgericht werk, dans, spel en NLP als hoofdzaak waarin je in contact komt met jezelf, je dromen, je mogelijkheden en dit tot expressie brengt en waarmee je dus stappen zet in je persoonlijke en/of professionele ontwikkeling!
Met de interventie Wensrollen breng je je wensen, je behoeften, je dromen tot leven.
Het effect hiervan is dat je in verbinding met jezelf, je hart volgt en daar vorm aan geeft en de ervaring die dat oplevert je mogelijkheden in het dagelijks leven vergroot. Net zoals Aphrodite mij geholpen heeft te gaan staan.

Vernieuwende bijdrage aan NLP

Door de expressiemiddelen drama en dans toe te voegen aan NLP creëer je een vrije speelruimte om op creatieve wijze de stof eigen te maken en het dichter bij het gevoel en de ervaring te laten aansluiten waardoor het ook meer verankert in je lichaam en daarmee je hele wezen in beweging zet.

Binnen NLP zijn er al een aantal interventies waarin het dramatisch facet wordt ingezet, denkend aan o.a. het theater der delen en het gebruik van metaforen. Echter spel als middel om vrij te kunnen experimenteren en vorm te geven aan de thematiek binnen NLP komt niet veel voor. Dans ben ik binnen NLP echt zelden tegen gekomen. Bestaande principes en interventies omzetten in een dansvorm is dus innoverend.
De interventie Wensrollen is volledig nieuw door mij ontworpen maar geïnspireerd door verschillende aspecten vanuit NLP, drama en dans samen te voegen. De wensrollen is mijn grootste en meest uitgebreid uitgewerkte interventie binnen Expression Circle.
Nog los van Expression Circle en Wensrollen zoals ik ze beschrijf, ben ik ervan overtuigd dat dans en drama een welkome aanvulling zijn in een reguliere NLP (Master) Practitioner training of wat voor training rondom persoonlijke ontwikkeling en communicatie dan ook. De theorie daarvan wordt leuker en kan makkelijker be(k)lijven en vanuit die ervaring kan je dichter bij de kern komen waar het los van de theorie nou eigenlijk echt om draait. Zeker wanneer cursisten zichzelf erg vastzetten in hun hoofd en blijven hangen in verbale details. Deze feedback heb ik ook terug gekregen van NLP-cursisten.

Innovatie congruent aan NLP

NLP is mijns inziens ook een levensvisie. Een manier van naar dingen kijken, waardoor gedachten, gevoelens en handelen veranderd kunnen worden en je andere uitkomsten bereikt. Door hier nu al zo’n 8 jaar mee bezig te zijn en het effect aan den lijve ervaren te hebben, zit dat in mijn hele manier van denken, handelen, werkwijze en visie verweven. Expressie is jezelf uiten op een manier die bij jou past, waardoor je jouw authentieke zelf naar de buitenwereld kan communiceren.
NLP is een communicatiemodel waarmee je op een congruente en effectieve manier communiceert door bewust te zijn hoe het bij jezelf en de ander werkt en je daarop kan afstemmen. Dit is ook de basis van Expression Circle.

Missie

Ik heb de masterproef gebruikt om op mijn eigen authentieke manier vanuit een passie, een drive om mijn werk in de wereld te zetten. Ik ben zelf heel gedreven, enthousiast en overtuigd dat het werkt en om dit ook door te geven aan anderen en hun hiermee te ondersteunen in hun eigen leerproces.
Expression Circle biedt een heel trainingstraject met meerdere bijeenkomsten en genoeg ruimte om alles uit te diepen.

___________________________________________________________________________________

Wil je zelf stappen zetten in je persoonlijke of professionele ontwikkeling? Wil je ontdekken wie je bent, wat je dromen en je mogelijkheden zijn en hoe je dat tot uiting kan brengen? Meldt je dan aan voor Work & Shine, bij genoeg aanmeldingen ga ik starten met een groep.
Je kan je ook voor Individuele Expressiecoaching aanmelden wanneer je met een specifieke coachvraag aan de slag wil.

Ben je nieuwsgierig hoe je zelf binnen je werk als coach, trainer of docent meer gebruik kan maken van expressiemiddelen voor jezelf of je doelgroep, neem dan ook contact op over een train de trainer of coach de coach traject dan kunnen we maatwerk afspreken.

Klanten vertellen

Ik merk dat dat ik rust in mijn hoofd heb. En er is een zware last van mijn schouders gevallen. Ik voel me lichter, blijer en meer open. Door me uit te kunnen spreken, gewoon te delen waar ik mee zat, kon ik het laten voor wat het was. Doordat ik nu alles beter aankan, door bij mezelf te blijven, te vinden waar ik voor sta, wat zijn mijn waarden, wat is mijn doel en missie. Je hebt me laten zien hoe ik bij mezelf kan komen, mijn lichtheid en mijn levensvreugde, en mijn plezier om te spelen en te dansen.

- Angelique -

Een mooie verbinding is Pauline voor me geweest tijdens de NLP-training. Ik heb haar ervaren als een enthousiast en warm persoon die de informatie op een hele prettige manier kan overbrengen. Ze kan net de stukjes extra benoemen en de manier waarop; zo liefdevol en zo vol warmte. Voelt fijn!! Ze is heel creatief waardoor oefeningen leuk en makkelijk uitvoerbaar worden.

- Barbara -

Je eigen patronen leren herkennen en veranderen, moeilijke collega’s onder controle krijgen, zelf de controle los durven laten en eerlijk naar jezelf kijken. Het was soms best confronterend, en je leert snel: ook online kun je diep met elkaar gaan.

- Sylvia -

Je creëerde een veilige en warme sfeer waarin er veel ruimte was om bestaande situaties te delen en te behandelen. We mochten in jouw training onszelf zijn. Jouw aanpak was steeds professioneel maar ook persoonlijk. Soms ontstaat rondom coaching een ‘zweverig’ beeld, maar wat we deden in de trainingen was juist super concreet, toepasbaar en praktisch. Dit maakte dat het niet lang duurde voordat we resultaat zagen, of, zoals jij het zegt: stralend aan het werk gingen.

- Marjolein -

Ik dacht eerst ExpressieCoaching: dat is heel spiritueel met toeters en bellen. Maar Pauline heeft me echt een mooie mix laten zien van praktische opdrachten en fysieke oefeningen, die me een extra duwtje in de rug hebben gegeven de goede richting op naar werkgeluk.

- Laura -